Boligutbygging på Jæren

Publisert i Næring på Jæren, november 2011.

Boligtrender: – Jernbanen leder vei

Daglig leder i Terra, Kristen Helland. Foto: Linn Carin Dirdal

Man skal ikke gå lenger enn en liten runde i Bryne sentrum for å fornemme at byggeaktiviteten på Jæren er stor. Bråkete gravemaskiner, store sementskjeletter, og skilt som lover flotte leiligheter og høy trivselsfaktor preger bybildet. Står arbeidet i stil med det folk vil ha?

Kristen Helland, daglig leder for Terra Eiendomsmegling på Bryne, tygger litt på spørsmålet.

– Litt begge deler. Prisnivået på Bryne gjør at folk må akseptere å heller kjøpe mindre. Kommunene stiller jo krav til at det skal bygges x antall enheter per mål, og da er det ikke så lett å bygge eneboliger. Da må du tenke rekkehus eller andre type boliger. Trenden er jo at profesjonelle utbyggere kjøper opp gamle hus på store tomter, river, og bygger mindre og tett.

Les hele saken i Næring på Jæren 06/2011.

– Jeg er blitt veldig glad i Jæren

Irene Rettedal Losvik. Foto: Linn Carin Dirdal

I en ideell verden ville Irene Rettedal Losvik (32) helst hatt en enebolig på Sandnes, men når hun inviterer oss hjem er det til et rekkehus på Klepp stasjon. Hun og mannen Håkon (32) er av dem som har kommet seg inn på boligmarkedet ved å følge jernbanen sørover.

– Jeg ville helst bodd på Sandnes, hele familien min er der. Men det var pris og tanken på å kunne flytte inn i noe nytt som gjorde at vi endte opp her.

Rettedal Losvik er for tiden i mammapermisjon, men når hun ikke er hjemme med seks måneder gamle Ruth Sofie, jobber hun i Stavanger. Da de planla kjøp av bolig, var hun avhengig av å lett kunne komme seg til og fra arbeidsplassen på Nav. Hun synes toget gjør pendlingen enkel.

– Når jeg forteller at jeg bor på Klepp, sier folk i Stavanger, ’herlighet, så lang’. Men det er jo bare en halv time med toget, smiler hun, og legger til at det er mange med tilknytning til Sandnes og Stavanger som bor i nabolaget.

Les hele saken i Næring på Jæren 06/2011.