Fra gårdsarbeid til global oljehandel

Publisert i Næring på Jæren, november 2011.

– Stemmer det at du er oppvokst på Gillens slavefarm? Gunvor Ellingsen bryter ut i latter over Skypelinjen fra London. Dette må vi få en forklaring på.

Illustrasjon: Kathrine Kristiansen

Ellingsen er oppvokst på gård på Klepp, nærmere bestemt Egil ”Gillen” Ellingsen sin. Men faren er slettes ingen slavedriver, bedyrer hun.

– Da jeg flyttet måtte nok broren min hjelpe til mer. Det var da det begynte. Far hadde vært på ferie, og når han kom hjem hadde Tor malt ’Gillens slavefarm’ på låven. For å være på sikre siden satte han opp spotlights på toppen av mønet så man skulle kunne se det på natten også. Det er jo bare på tull, da, sier Ellingsen og humrer.

 

 

 

Kvinne på toppen

Det er over 15 år siden hun dro fra Klepp og ut i verden. Nå sitter hun som direktør for verdensbanken BNP Paribas sin oppkjøps- og fusjoneringsavdeling for olje og gass i London.

Utenlandskarrieren begynte da hun under sivilingeniørstudiet ved Høgskolen i Stavanger skulle skrive masteroppgave. Utveksling i Toulouse tok henne videre til Paris, hvor hun studerte petroleumsøkonomi ved den private skolen IFP. Ved hjelp av Norges Eksportråd dro hun fra Frankrike til Singapore, hvor hun jobbet med markedsføring for norsk leveranse- og serviceindustri innen olje og gass.

– Planen var at etter Singapore skulle jeg reise hjem og jobbe i Nordsjøen, men i 1999 var oljeprisen $9 per fat, så da var det ingen som ble ansatt i oljeselskap. Mange mistet jobben, det var skikkelig krise. Men oljeselskapene trengte å låne mer penger, så bankene ansatte folk.

Hele intervjuet kan leses i Næring på Jæren 06/11.