Tribute – trubadurfri sone

Publisert i Rogalands Avis sitt magasin RA-puls, januar/februar 2012.

– De bandene vi presenterer skal være så kule at nesten uansett hvem som spiller så bør du være her.

John Magne Evjen, bookingansvarlig i Sandnes Rockeklubb, er ikke i tvil om at det er kvalitet som gjør konsertstedet Tribute til en musikalsk oase. Han synes folk i Sandnes er heldige som får så mange bra band servert.

Sammen med leder for rockeklubben, Annelin Høyvik, og daglig leder for Tribute, Geir Pettersen, prater han entusiastisk om vinter- og vårprogrammet over en kopp kaffe i rockehulen på Sandnes. I bakgrunnen er barbetjeningen i full gang med å gjøre klar for årets første øltørste gjester.

Garantert ståpels

I februar byr utestedet på store navn som Skeletonwitch, Nekromantheon og Aura Noir. Knut Reiersrud kommer også til byen, og i følge Evjen blir det duket for årets konsertopplevelse.

– Reiersrud er et geni av en gitarist som det blir vanvittig bra å ha på scenen. Blir det en kveld hvor du står med gåsehud her inne i 2012, så er det 24. februar.

I begynnelsen av måneden arrangerer de også hyllestkonsert til Bruce Springsteen, hvor musikere fra distriktet blir hentet inn for å tolke backkatalogen til den amerikanske helten. Tributekonsertene har blitt en tradisjon på huset, og arrangeres en gang i kvartalet. Pettersen er likevel nøye med å påpeke at kvalitet alltid har prioritet, og at ’tribute’ ikke må forveksles med trubadur.

– Når Rogalandspublikumet sier de skal på konsert, betyr det gjerne at de skal se en trubadur en plass. Det er en målsetning for Tribute at vi skal stimulere og bygge opp en scene med egenprodusert musikk, sier Pettersen.

Han forteller at de ønsker å støtte opp om bra lokale band, men at ukjente navn ofte betyr lave besøkstall. Løsningen har blitt å la nye lokale tilskudd få eksponere seg for et større publikum som oppvarming for utenlandske bookinger.

Dugnadsrock

Pettersen har vært med siden Tribute startet i 2001. Den gangen begynte de entusiastisk med ett bilde på veggen fra hver konsert og honorarer fra egen lomme. Navn som Pawnshop og The Cumshots sørget for at veggen fort fyltes opp, men det samme skjedde ikke med lommeboken. Redningen ble et samarbeid med Sandnes Rockeklubb som kom på banen som konsertarrangør i 2004. Rockeklubben har 12 personer i styret, og samtlige jobber på dugnad. Målet er 50-55 konserter i året.

Evjen innrømmer at det har vært en ”bumpy ride” økonomisk, men beskriver de siste tre årene som en opptur både når det gjelder penger, publikumsantall og booking. 2011 var særdeles vellykket med navn som norske Shining og engelske Gentlemans Pistols på plakaten, og nærmere 10 utsolgte konserter.

Knytter bånd med kaffe og jødekaker

Tribute er godt kjent i både Sør-Amerika, Tyskland og England, og gode nettverk og skussmål gjør at de kan hale i land spesialavtaler, forklarer Pettersen. Selv om stedet ikke rommer mer enn 180 personer, spør ofte store band om å få komme tilbake.

Ifølge Evjen er opplevelsen viktigere enn honoraret for mange. Han trekker fram The Virginmarys som etter å ha spilt med profilerte navn som Skunk Anansie og Ash, ba om å få avslutte europaturneen sin i Sandnes.

– Hva skyldes det tror du?

– Vi er sykt avslappet med de, sier Evjen og forklarer at det er viktig for dem å bygge gode relasjoner med bandene. Han forteller at musikerne ofte tilbringer flere dager i Sandnes, og at de tar dem med på fjellturer, griller og bader. De gir dem kaffe og jødekaker, viser dem Vitenfabrikken og båtene i vågen.

Simon Hall, vokalisten i det engelske metallbandet Beholder, var så begeistret at han tok kona med seg tilbake på ferie. De havnet midt i en 17. mai feiring, og ble med rockeklubben i familieselskaper og folketog. Det hele førte til at Tribute i fjor kunne presentere Uburen som eneste norske band under den anerkjente metallfestivalen Bloodstock i England hvor Hall er bookingansvarlig.

Les hele saken i januar/februarutgaven av RA-puls.