Jakten på oljeingeniørene

Publisert i Næring På Jæren, februar 2012.

Du skal være forsiktig med hvem du tar inn. Får du en god en er han stjålet før du vet ordet av det.

Bjørn Kverneland, administrerende direktør i Tritec AS, legger ikke skjul på at det er vanskelig å få tak i, og ikke minst beholde, gode oljeingeniører. En bedriftsundersøkelse utført av NAV våren 2011 viser til 5000 ledige ingeniør- og teknologstillinger i Rogaland. Med slike tall er det kanskje ikke så rart at bedriftene kniver om kompetansen.

– Skal jeg ha tak i ingeniører må jeg stjele hos en kollega, og vi har sagt at det løpet vil ikke vi være med på, sier Kverneland over en kopp kaffe på kontoret sitt på Bryne.

Tritec AS tilbyr produktutvikling og komplekse automasjonsløsninger innenfor ulike industrier, deriblant oljebransjen. I skrivende stund jakter de på en salg- og prosjektingeniør til sine kontorer på Jæren, og Kverneland sier det er knallhardt å finne god arbeidskraft.

– Det finnes kandidater, men ikke gode kandidater. Vi er avhengige av flinke folk som kan styre prosesser mot utlandet, som har erfaring med språk og kultur, sier Kverneland, som har funnet sin egen løsning på kompetanseproblemet.

En fot i begge leirer

Bjørn Kverneland. Foto: Linn Carin Dirdal

I 10 år har Tritec AS jobbet tett med Polen, hvor de har et eget verksted. Ingeniørtjenester leier de fra en avdeling i Minsk, mens alt byggearbeid blir utført i Polen. Konseptutviklingen foregår i Norge, hvor det for øyeblikket arbeider to ingeniører.

At 90% av de ansatte i Tritec AS er utlendinger, ser Kverneland på som et konkurransefortrinn. Etter flere år med prøving og feiling har han lært den øst-europeiske kulturen å kjenne, og funnet ut hvordan de kan bruke denne kunnskapen til å oppnå best mulig resultater.

– Det er forskjell på å kjøpe noe i Polen og Minsk i forhold til Norge. De har rett og slett en annen ryggsekk enn vi har, forklarer Kverneland, og nevner oppvekstvilkår som hovedforskjellen.

– Vi i Norge er lært opp til å ha lov å tenke selv, mens der er det mer kultur for at sjefen bestemmer. Her skal alle ha en formening, tygge på hva som er lurt. Der er de lært opp til å forholde seg til en oppgave som skal gjøres ferdig uten å stille så mange spørsmål. Skal du innføre et kvalitetssystem går det dobbelt så fort å gjøre det der nede enn her hjemme. Jo mer oppgaven er definert, jo større er konkurransekraften.

Han legger heller ikke skjul på at arbeidskraften i utlandet er billigere.

– De har helt andre forventninger til lønn, sier Kverneland.

Importerer arbeidskraft

Tritec AS har kundebasen sin i Norge, og Kverneland påpeker at det er viktig at de har ingeniører på plass som kan jobbe tett med oppdragsgiver i den kreative utviklingsfasen. På grunn av mangel på arbeidskraft her hjemme, blir også disse oftest rekruttert utenfor landegrensen.

– Vi har med hell tatt inn mye gode folk som har et ønske om å flytte til Norge, både fra Polen og fra tidligere Øst-Tyskland. De vil etablere seg her, fiske, gå på fjellet. Vi har naturopplevelser, og det er folk som lar seg trigge av det. Mens de som bare kommer hit for å arbeide, tjene penger og reise hjem igjen, de har vi sluttet å ansette. Det ødelegger arbeidsmiljøet, så vi er litt forsiktige der, forklarer Kverneland og legger til at Tritec AS tilbyr nødvendig opplæring, men at de er nøye på hvem de investerer i.

– Hva gjør du for å sørge for at de du ansetter blir værende hos deg?

– Vi prøver å holde et bra arbeidsmiljø, folk skal ha det gildt på arbeid. Vi kjører ikke hele gjengen til Bahamas to ganger i året, vi har ikke lagt oss på det løpet. Så vil framtiden vise om det er rett. Men vi kappspringer ikke på lønn og utflukter.

– Og det fungerer?

– Ja, så langt har det gjort det, men det betyr jo at det er i overvekt utlendinger vi har ansatt.

Les hele saken i Næring På Jæren 01/2012.