LidoLido – skal være sin egen fan

Forsidesak i marsutgaven av Rogalands Avis sitt magasin RA-puls, 2012.

Peder Losnegård (19) har så vidt rukket å gi ut debutalbumet, men er allerede godt i gang med både plate nummer to og tre. Mellom hektiske promoteringsrunder og planlegging av norgesturné, synes hiphoperen fra Tysvær at livet er mer avslappet enn noen gang.

– Jeg har gått på skole hele min musikalske karriere, så for meg er dette kjøret ganske avslappet i forhold til tidligere med eksamener i tillegg til konserter. Nå er det deilig å kunne fokuserer fullt på det som for meg før var fri, sier Losnegård.

Som LidoLido har han rukket å varme opp for Snoop Dogg, opptrådt på årets Spellemannspris, høstet lovord hos stjerneprodusentene Stargate, og komponert fjorårets mest spilte singel på P3, «Different». Tenåring eller ikke tenåring, CVen er imponerende. Han er usikker på hvorfor akkurat han får så mye oppmerksomhet, men er klar på hva målet med musikken er.

– Jeg skal være min egen fan. Mitt utgangspunkt er at jeg skal lage musikk jeg hadde elsket hvis jeg hadde hørt det selv.

Multimusiker og kontrollfreak

Losnegård skulle egentlig bli trommis, det var klart allerede i to-års alderen da familiens grytesamling fikk hard medfart. Hjemme ble han flasket opp på gospel og flinkispop (”Jeg elsker Steely Dan.”), helt til han i fjerde klasse fikk en kamerat fra Chicago som introduserte ham for hiphop. Losnegård fikk smaken på Kanye West, og rappingen tok over. Nå trakterer han både instrumenter, mikrofon, knotter og spaker, og synes det er vanskelig å skulle sette seg selv i bås.

– Jeg er nok mer sanger enn rapper, men først og fremst er jeg artist, låtskriver og produsent, forklarer han, og legger etter hvert også kontrollfreak til på listen. Han synes nemlig det har vært deilig å samarbeide med musikere på debutplaten, ikke bare rappere.

– De skal alltid gjøre det de selv vil.

Musikerne han sikter til er kjente navn som Jarle Bernhoft, Little Steven og Ole Edvard Antonsen.

Betyr kontrollbehovet at han har kommandert veteranene rundt i studio? Losnegård ler. Han innrømmer at det er han som har roen på regien, men påpeker at de alle er kunstnere med egne ideer.

– Så det finnes rom for innspill?

Han tenker seg om.

– Litt ja, sier han glisende, og forklarer at samarbeidet med trompetist Antonsen er et av hans personlige høydepunkter så langt. Det og en konsert på Randaberg hvor de spilte for 20 mann.

– Det tok helt av!

– Deilig å skrive i grått

Låtene sine beskriver han som sjelfull hiphop, og forklarer at en bred musikalsk bakgrunn har ført til et variert musikals uttrykk.

– Jeg har hentet ut det beste fra masse kule sjangere og satt det sammen til min egen greie, forklarer han, og legger til at han er spent hvordan publikum vil ta imot «Pretty Girls & Grey Sweaters» – en albumtittel som består av Losnegårds to favoritting.

– Låtene handler som regel om pretty girls, og albumet er skrevet i grå gensere. Det var en deilig ting å skrive i, litt sånn nøytralt, forklarer han.

Andre grå ting han liker å komponere i er vestlandsværet. Selv om Tysvær begynner å bli usentralt etter hvert som karrieren skyter fart, liker han å kunne dra fra møter og fester i storbyene til vestlandet hvor han kan lage musikk i rolige omgivelser.

– Checkpoint blir konge

Losnegård synes det er stas å spille på hjemlige trakter, og gleder seg stort til Checkpoint Charlie konserten 2. mars. Stavanger er et av de første stoppene på turnéen, og det lover bra mener han. Da er de nemlig skikkelig sultne.

– Det blir det tighteste og kuleste showet folk noensinne har sett med det beste bandet folk noensinne har sett, sier Losnegård energisk, og viser at han ikke lider av falsk beskjedenhet.

– Hva er planen videre?

– På eina siå e det merr enn nok for meg å spisa skjeva med nugatti og laga kul musikk, på andra siå vil eg jo selvfølgelig ta over verden. Så me får se, svarer Losnegård på gyngede dialekt, og viser at det er kombinasjonen talent, jordnærhet og skyhøye ambisjoner som gjør at kjennere og synsere spår LidoLido en lysende framtid.  Selv beskriver han seg som en ærlig type.

– Når du har hørt albumet mitt kjenner du meg egentlig ganske godt. Jeg er fryktelig ærlig i alle låtene mine, sier han, og avslutter intervjuet med å takke for oppmerksomheten.

Høflig er han visst også.