God stemning i Spønehuset

Forsidesak i Næring på Jæren, mars 2012.

– Det skal ta litt tid å lage god kaffe, forklarer industridesigner Jens Olav Hetland over bakgrunnsbråket fra kaffemaskinen i toppetasjen på Spønehuset.

Kaffekokingen går ikke like fort etter at han kastet ut Moccamasteren, men ingen av leietakerne i kontorlandskapet på Bryne har problemer med å fylle ventetiden. Latteren sitter like løst som kommentarene blant de ni som har møtt opp for å forklare Næring på Jærens utsendte hva som rører seg bak bygningens fire vegger.

Forsidefoto: Linn Carin Dirdal

– Godt å komme hjem

– Jeg er kanskje den mest overfladiske her, men det betyr litt for meg å holde til i fine lokaler, sier Hetland og høster humring fra de andre.

Eieren av SLIP, som flyttet bedriften sin fra Stavanger til Bryne før jul, berømmer arkitekturen og innredningen av Spønehuset. Han synes det er godt å være tilbake i Hetlandsgata hvor familien hans har tilknytning, og hvor han lekte som liten.

– Dette er jo spønehuset til gamle Hetland, forklarer oppfinner Njål Underhaug.

– Her tok Hetlands-guttene med seg saft, kjeks og stearinlys, så gravde de ganger og koste seg inne i spøna, forteller han, og legger til at Spønehuset opprinnelig var en beholder for å samle spon fra trelastvirksomhet på Hetland. Her kom bønder og hentet forsyninger til fjøset, og Arnardo når sirkusringen behøvde påfyll.

– Urbant på Bryne

Spønehuset. Foto: Linn Carin Dirdal

Spønehuset ble totalrenovert på midten av 2000-tallet, og i dag er det 12 ulike bedrifter som leier kontorlokaler her. Forretningsplanleggere, oppfinnere, designere, forleggere, regnskapsførere og meglere er bare en brøkdel av det som skjuler seg bak de ulike kontordørene.

– Strengt tatt er alle funksjonene i kretsløpet fra idé til bedrift dekket her, sier Olav Mellemstrand, forretningsutvikler i Synesvarden AS.

Enkelte av leietakerne pendler fra Stavanger, mens andre har kortere vei til jobb.

– Tre minutter og 35 sekunder, presiserer Underhaug, mens Hetland påpeker at mange av kundene hans synes det er eksotisk å ta turen til de nye kontorlokalene hans.

De er alle enige om at Spønehuset er et unikt bygg, ikke bare på grunn av historie og arkitektur, men også på grunn av fasilitetene rundt.

– Høyhuset gjør dette til et spennende område. Vi har den franske kaféen, og vi har galleri i nærheten. Vi får en urbanitet selv om vi er på Bryne, de har klart å skape noe her som er verdt å være en del av, sier Dan Cato Olsson, leder av reklamebyrået Olsson AS.

Stas å jobbe i Spønehuset

De fleste innrømmer at de i utgangspunktet ønsket seg inn i høyhuset som rager i været tvers over gaten. Spønehuset viste seg å være et gunstigere alternativ, men ingen føler i dag at de har trukket et kortere strå.

– Vi trodde høyhuset var best, så kommer vi her så er jo dette bedre – for vår virksomhet, presiserer Olsson. Han skryter av fasilitetene, og mener leieprisen er rimelig med tanke på at man kan benytte seg av møtearealer, kjøkken og terrasse i tillegg til egen kontorplass.

– Så er det jo godt når man jobber alene å ha noen å prate litt vas med i lunsjen.

Krangler litt om oppvasken

Og vase gjør de, på venners vis. Det føles nesten som å være på besøk hos en gjeng kamerater.

– Vi har ikke fått anledning til å bli uvenner ennå, sier Olsson, og rommet fylles med latter.

– Det fine er at vi ikke trenger forholde oss til hverandre bortsett fra å ha det kjekt sammen. Det eneste vi krangler litt om er hvem som skal ta ut av oppvaskmaskinen, flirer Olsson.

– Og hvor Jærbladet ligger, skyter forlagssjef Frank Sørensen inn, og en ny kollektiv latterkule treffer taket.

– Så er det ingen sjefer her, alle er sin egen herre. Det tror jeg er ganske avgjørende for hvor godt fellesskapet er, understreker Mellemstrand.

Etterlyser kvinner

– Men damene, hvor er de?

Spørsmålet skaper lett glising. De har lagt merke til at testosteronnivået er litt høyt, og ettersom alle lokalene er utleid ser det ikke ut for at det blir en endring med det første. Eller?

– Jeg har et ledig kontor, skyter Rune Krøvel i DELFI Data inn, og får med en aldri så liten jobbannonse til slutt:

– Hvis det er noen damer der ute med Java-kompetanse er det bare å ringe!