Brudevals på Bryne

Publisert i Næring på Jæren, mars 2012.

Foto: Linn Carin Dirdal

Rød løper, levende lys, og menn i dress som serverer kanapéer og champagne. Det er fest når designer Mari Bjørnevik og frisør Benedikthe Madelen Kindervåg byr på brudeshow på Bryne.

Maria Schei i Storgata er full av forventningsfulle damer som har trukket inn i varmen en kald kveld i januar. De nipper til glassene sine mens konferansier og musikkansvarlig Synneva Erland lover en aften hvor romantiske drømmer kan bli virkelighet.

All følger konsentrert med på modellene som beveger seg over butikkgulvet til tonene fra Erland, som synger kjente jazzperler i bakgrunnen. Noen hvisker idet kniplingsdekorerte brudekjoler og selskapsklær i ulike farger og fasonger skrider forbi.

Trekker kunder langveisfra

I publikum sitter vordende brud Synnøve Holgersen. 26-åringen ble tipset om å dra til Bryne etter hun hadde trålt brudebutikkene i Stavanger uten hell. Hun har allerede sett seg ut det hun tror kommer til å bli selve kjolen, og er ikke så nøye på at detaljene må være hemmelige får hun svarer ’ja’ 18. august.

– Den har blonder, stropper og havfruefasong, forklarer Holgersen, som har tatt turen fra Stavanger for anledningen. Hun er glad for å ha funnet noe unikt og spesielt på Maria Schei, og bekrefter dermed at innehaver Bjørnevik har lykkes med sin forretningsidé.

Satser på nisje

– Vi prøver å gjøre noe annet enn alle andre, sier Bjørnevik.

Benedikthe Madelen Kindervåt og Mari Bjørnevik. Foto: Linn Carin Dirdal

Det er to trøtte, men meget fornøyde damer som setter seg ned for å ta en prat etter at de siste gjestene har forlatt lokalet. Begge er ”superfornøyde” med både gjennomførelse og oppmøte. Bjørnevik feirer med et glass sprudlevann, mens Kindervåg forklarer at samarbeidet deres begynte da de møtte hverandre gjennom den kreative foreningen Mikla for noen år tilbake. Det var full klaff, og siden den gangen har de inspirert hverandre, reist på brudemesser, og delt mange kunder.

– Noen folk er du bare på bølgelengde med, sier Kindervåg. I snart fire år har hun drevet BM Frisør på Bryne. Hun har bakgrunn som stylist, og liker at hun gjennom samarbeidet med Bjørnevik får jobbe med helhet, ikke bare hår. Denne kvelden er det hun som står bak modellene sine festfrisyrer, inkludert Bjørnevik sine korketrekkere som gynger opp og ned idet hun forteller entusiastisk om kjoleutvalget på Maria Schei ­– en kombinasjon av spesialbestillinger fra utlandet og egne kreasjoner.

Skreddersydde kreasjoner

– Når jeg syr selv så modellerer jeg, da er det mye håndsøm. Jeg elsker det, ler hun hjertelig, og forklarer at de egenproduserte kjolene blir hentet så snart de er ferdige, og at hun derfor sjelden får vist dem fram i butikken.

– Når jeg draperer kan jeg lage former, bygge ut, tilpasse kjolen fasongen til bruden. Jeg har sydd litt til både brud og mor, og mange av mødrene blir kjempefornøyde med at de plutselig ikke har den ekstra ringen rundt livet, smiler hun og forklarer at hun allerede er fullbooket for i år.

I fjor hadde hun nesten utelukkende kunder utenbys fra, fra Oslo og Stavanger, men hun sier at det etter hvert er flere bruder fra Bryne som har fått øynene opp for assortimentet litt utenom det vanlige.

– Folk her må kanskje varmes opp litt, det skjønner jeg jo, sier Bjørnevik.

Kongelige trender

Kveldens catwalk var preget av blonder, slep og markerte liv. Enkelte av kjolene bar klart vintagepreg, mens andre igjen var mer utradisjonelle med korte skjørt og tilhørende jakker.

Kindervåg forklarer at brudemoten ofte ledes av de kongelige.

– Når det blir kongelig bryllup så smitter det veldig. Nå ser vi for eksempel at det kommer mer og mer slør.

De forklarer at de ser an stilen til kunden før de anbefaler kjole og hår, selv om Bjørnevik sier hun ikke liker å selge noe hun ikke selv synes er fint.

–  Mange av de kjolene jeg hadde inne i forfjor passer ikke med slør, da viser ikke jeg fram slør som tilbehør. Men vil du ha slør skal du selvfølgelig få det, understreker Bjørnevik.

Gamle tradisjoner

– Hva er regelen for å ha slør, Mari?, skyter Kindervåg inn.

– Skal du ha slør så…

– … må du ha litt hår?, fullfører Bjørnevik til stor latter fra Kindervåg, som var på jakt etter et svar av mer tradisjonstro karakter.

– Hvis du skal ha slør foran ansiktet må du være jomfru, prøver Bjørnevik seg, og høster anerkjennende nikk fra makkeren. Kindervåg forklarer at hun synes det er interessant med gamle skikker og symboler.

–  Det er mange bruder som lurer på slike ting, sier hun og forklarer at fra gammelt av er brudebukett noe mannen skulle kjøpe til bruden som et tegn på fruktbarhet.

– Men i dag er det antageligvis ingen mann som hadde fått lov til å plukke ut brudebuketten, sier hun. Begge ler godt før de gjør seg klar til dagens siste og antageligvis minst glamorøse aktivitet – ryddingen.