Huset med det rare i

Publisert i Næring på Jæren, mars 2012.

Globuser, små skipsror og måker i alle mulige fasonger er bare noe av det som skjuler seg bak døren til Olav Ånestad på Njærheim Møbel & Interiør. For over to år siden fant 22-åringen fram sparepengene sine, og med litt hjelp fra banken kjøpte han butikken ved Riksvei 44.

– Visste du at det var butikkeier du ville bli siden du hadde egenkapitalen klar?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er ikke gjerrig akkurat, men jeg har alltid vært flink med økonomi. Penger jeg har fått til jul har alltid gått rett inn på sparekonto, sier Ånestad og forklarer at det var tilfeldigheter som gjorde at han endte opp i interiørbransjen.

Etter å ha fullført salg- og servicelinjen på videregående begynte han i lære på møbelbutikken på Njærheim, før han ett år senere kjøpte ut de gamle eierne. Han synes det har vært både spennende og utfordrende å drive for seg selv i så ung alder. Det meste har han lært underveis, og så langt synes han det har gått forholdsvis knirkefritt.

Olav Ånestad. Foto: Linn Carin Dirdal

Et utvalg utenom det vanlige

De to etasjene på Njærheim Møbel & Interiør bugner over av lamper, stoler og pynteting som Ånestad har kjøpt fra grossister i Skandinavia eller direkte fra Østen. Han prøver å fylle på med nye varer hver 14. dag, og et par ganger i året drar han på messer for å holde seg oppdatert.

Mens regnet plasker ned over de siste snørestene utenfor, forbereder Ånestad seg på sommeren. Han forklarer entusiastisk at han nettopp har kjøpt en container med hagemøbler som ankommer butikken i april.

– Flotte, annerledes møbler i rotting. Veldig god kvalitet, understreker butikkeieren, og sier at han også venter på et stort parti håndskårne trefigurer fra Indonesia.

– Vi spesialiserer oss på varer utenom det vanlig, forklarer han, og legger til at de fleste kundene hans kommer fra Sandnes eller Stavanger på jakt etter noe annerledes. Han har mange stamkunder, men opplever ukentlig at det dukker opp noen som aldri har vært i butikken før.

Likevel savner han at folk fra Jæren stikker innom, og sier han mistenker mange for å forbinde bygget med antikviteter.

– Folk tror gjerne det er gamle ting jeg selger, det var det de solgte her før. Men det er mange år siden, lenge før jeg overtok. Jeg tror ikke folk vet hvor mye fint jeg egentlig har her, sier Ånestad.

– Å prute er helt normalt

Han forteller at han holder åpent syv dager i uken, og at selv om han får avlastning en helg innimellom, er det vanligvis sjefen man treffer bak disken.

– Her får kundene personlig service, forklarer Ånestad, som etter en hyggelig passiar og vennlige forhandliger om pris har regndråper på skjorten etter å ha hjulpet en kunde med å bære nyinnkjøpene sine ut i bilen.

– Det er lov å prute, det er helt normalt. Hvis du ikke pruter selv, så pruter jeg for deg, smiler Ånestad lurt.