Viseveteran Jan

Forsidesak i aprilutgaven av Rogalands Avis sitt kulturbilag, RA-puls.

Det blir mye valsing i gangene når Jan Eggum og Halvdan Sivertsen kommer til Stavanger Konserthus.

­– Vi tråkker en del rundt hverandre. Det siste kvarteret før vi skal på scenen er verst, da går vi i skytteltrafikk. Konserthuset har forresten en veldig lang gang!, skyter Eggum brått inn, og blir engasjert av erindringen om at det er stor boltreplass i Bjergsted. Han ler.

 

 

Gitargutta på tur

Eggum har nettopp vært i Stavanger og feiret bestekompisen Terje Vallestad sin 60-års dag (”fem måneder etter at han fylte året, litt merkelig da”). Når han prater med RA-puls har han derimot forflyttet seg til en annen del av landet, og er kun timer unna turnéstart i Elverum.

Over de neste månedene skal han og gitarkompis Sivertsen spille nærmere 30 datoer fordelt på 20 ulike steder i Norge, uten at Eggum vil gjøre noe stort nummer av at de nå skal ut på tur.

– Jeg spiller jo nesten hver uke, å møte publikum er det jeg liker best. Det som er annerledes nå er at vi har med et band og at det både er Eggum og Sivertsen. Det ligner jo på Gitarkameratene, bare at det er halvparten.

Fra hits til helt nytt

De to visesangerne har vært aktive siden 70-tallet, og har til sammen et stort repertoar å plukke fra. Eggum lover å by på hits, både ”Kjærlighetsvisa” og ”En natt forbi” skal hentes fram. I tillegg skal Sivertsen spille låter fra den nye platen sin ”Gjør det så gjerne”, og Eggum fra de tre dobbeltalbumene han slapp i forbindelse med 60-års dagen sin i fjor.

Platetrilogien fikk navnet ”Ærlighet & kjærlighet” – to ord som i tillegg til å prege alle sangene hans, også er en liten språklek, ifølge Eggum.

­­– Det er morsomt å leke med ord som blir oppfattet som banale. ”Hjerte, smerte”, ”ærlighet, kjærlighet” den type ting. Jeg får lyst til å vise at det går an å koble sammen enkle begreper. Folk som ikke skriver på norsk er så redde for at det skal bli for banalt, men det er ingenting som er banalt. Man må bare skrive det med tyngde og tro på det.

Blir forfatter

Viseveteranen, som nylig ble tildelt hedersprisen under Spellemannsprisen 2011, innrømmer at han muligens gav lytterne en overdose med 60 nye sanger på rappen.

­– Det er så mye at nå må publikum få en pause stakkar, humrer han. Eggum jobber stadig med nytt materiale, men synes at det må gå i alle fall et par år før han slipper mer musikk. I stedet har han begynt å skrive bok.

– Da jeg fylte 60 i desember begynte jeg å tvitre. Jeg har vært på veien siden 70-tallet og synes det er morsomt å skrive om det. Det blir en slags memoirbok, uten at jeg vet hvilken form den får, sier Eggum, og forklarer at han liker en utfordring.

– Ingen yrkesrapper

Det fikk seerne av TV2-suksessen ”Hver gang vi møtes” nylig erfare. I programmet hvor kjente artister tolker hverandres backkataloger, var det Vinni fra Paperboys som stod for tur da visesangeren plutselig begynte å rappe. På bergensk.

­­– Det var en stor utfordring, men det var morsomt, konstaterer Eggum, og ler når undertegnede gir ham kred for fremførelsen.

– Jeg har ikke tenkt å gjøre rappen til levevei, men man får effekten av å ta noen sjanser og prøve seg på noe nytt. Det var morsomt å tolke Vinni på norsk, og det var gøy å gjøre låtene til Elvira og Bertine. Jeg veldig glad i pop musikk.

Les hele saken i RA-puls, april 2012.