Lover musikkfestival med smell

Publisert i maiutgaven av Rogalands Avis sitt kulturmagasin, RA-puls.

Lurer du på hvordan en kaktus høres ut? Eller hvordan Stavanger Symfoniorkester låter under ledelsen av barn? Svaret kommer til Stavanger i mai når Big Bang barnemusikkfestival arrangeres for første gang i byen.

Festivalen er et toårig europeisk samarbeidsprosjekt mellom kultursentre i Brussel, Budapest, Lisboa, Lille og Stavanger. Med støtte fra EU har Big Bang blitt arrangert ni ganger i Europa allerede, og nå gleder prosjektleder Siri Aavitsland seg til å endelig kunne presentere et variert og interaktivt program for Stavangerpublikumet.

– Opplev, delta og utforsk

– Det blir både sært og populært, jeg tror mange vil få seg utrolig positive overraskelser, sier en engasjert Aavitsland, og forklarer at samarbeidet, som er en videreføring av Stavanger2008, har fått navnet Big Bang fordi det blant annet signaliserer energi og dynamikk.

– Det er det vi ønsker å lage, en musikkfestival som skal være utforskende og vise musikk på nye måter, forklarer hun, mens undertegnede plutselig får øye på øredobbene hennes. De er runde og hvite, på den ene står det ’big’, på den andre ’bang’.

– De er spesiallaget for anledningen, smiler Aavitsland.

Variert og skreddersydd program

Big Bang strekker seg over to dager, og arrangeres lokalt av Stavanger Konserthus og Bjergstedvisjonen, hvor Aavitsland er leder. Fredag 4. mai er forbeholdt skoleklasser i samarbeid med den kulturelle skolesekken, mens på lørdagen kan alle som vil få oppleve konserter, installasjoner, forestillinger og workshops i Bjergsted kulturpark.

Programmet består av internasjonale produksjoner som er håndplukket fra tidligere festivaler, samarbeidsprosjekter på tvers av landegrenser, samt helt nye lokale produksjoner. Hun synes det er vanskelig å skulle trekke fram høydepunkter, men begynner med Nomade.

Nomadeorkester og kaktusinstrumenter

– Vi har for anledningen laget et eget nomadeorkester i samarbeid med den engelske komponisten og dirigenten Paul Griffiths. Han kommer og skal jobbe med 24 barn fra 12 forskjellig skoler i Stavanger som vi har satt sammen til et helt nytt, unikt orkester.

Hun forteller videre om hyllesten til komponisten John Cage, ”en oppdagelsesreise i lyd hvor barna selv er deltagende”, en eksperimentell workshop med den kaktusspillende musikeren og oppfinneren João Ricardo alias Doktor Lyd, og Stavanger Symfoniorkester og Zonzo Compagnies Music Factory ”hvor ungene selv er med og setter i sving instrumentene ved hjelp av lysimpulser”.

– Så har jeg lyst å trekke fram lokal musikere også, sier Aavitsland, og forklarer at både Pål Jackman, Børge Fjordheim og Alf Terje Hana vil ha ulike prosjekter sammen med barna, mens Nils Henrik Asheim og Dag Egil Njå har laget en orgelmaskin hvor de små får både spille samt komponere en lydsti som skal bre seg over Bjergstedparken. Og dybwikdans, de er også med.

Hun blir ivrig, og ler lett når hun innser at hun i stedet for å trekke fram høydepunkter har gitt seg i kast med å ramse opp hele programmet. Et eneste langt høydepunkt, med andre ord.

Les hele saken i RA-puls, mai 2012.