Treffsikker metal

Publisert i maiutgaven av Rogalands Avis sitt kulturmagasin, RA-puls.

Festing har blitt erstattet med avslapping og komfort når Dimmu Borgir er på turné, men at Norges største metalband plutselig har blitt en fruktgnaskende trupp vil gitarist og gründer Sven Atle Kopperud ikke vedkjenne seg.

– Vi har alltid hatt frukt på raideren!, flirer han, og forteller at de i tillegg til fem om dagen foretrekker finere viner ”for kosen sin skyld” backstage.

– Komfort er blitt mer gjeldene. Har du en bedre buss så trives du bedre, du slapper bedre av. Vi er der jo for å gjøre en jobb, forklarer Kopperud, og viser til Norgesturnéen som bringer landets største musikkeksport til Stavanger og Folken i mai.

Sven vs Silenoz

Kopperud presenterer seg som Sven, mens plateselskapet i forkant av intervjuet konsekvent bruker artistnavnet Silenoz i sin korrespondanse. Hvem er det egentlig vi prater med?

– Det er en mellomting. Silenoz er en extension av min egen person som jeg ikke kan tillate meg i den normale hverdagen. Jeg prøver å skille artisten og privatpersonen, men de går ofte over i hverandre.

Veteraner med edge

Dimmu Borgirs symfoniske black-metal har solgt over to millioner album på verdensbasis, og neste år feirer de 20-års jubileum (”litt rart å tenke på at vi har holdt på så lenge”). Medlemmer har blitt skiftet ut underveis, og i dag består kjernebandet av Kopperud, medgründer og vokalist Stian Thoresen alias Shagrath og gitarist Tom Rune Andersen alias Galder.

Kopperud tror mye av suksessen skyldes at de appellerer til folks søken etter noe, og at de intrikate arrangementene, ispedd snerrete vokal, visuell overdådighet og høyt volum tvinger fram en reaksjon.

– Vi vekker følelser enten de er bra eller dårlige, det er nok derfor vi også er populære. Hvis du har litt edge vil det alltid være åpning for andre å kritisere uten at de har så mye bakgrunn for å gjøre det. Det er vi vant med, så det er noe vi flirer godt av, sier Kopperud og forklarer at de er stolte over å ha fans i alle aldre fra ulike land og bakgrunner.

– Det betyr at vi treffer der musikk skal treffe.

Symfonisk samarbeid

Kopperud er ikke overrasket over at KrF hyttet med neven da bandet opptrådte sammen med Kringkastingsorkesteret og Schola Cantorum Choir under den NRK-sendte konserten ”Forces of the Northern Light” i fjor. Partiet likte dårlig at lisenspengene gikk til et band med låter som ”Antikrist” på rullebladet.

– Hvis det er noe som er utenfor boksen er det alltid noen som vil ha en negativ mening. Det er ikke overraskende at KrF har den holdningen de har, smiler Kopperud.

Selv synes han konserten i Oslo Spektrum var så proff at han i forkant nesten ble litt paranoid over at forberedelsene gikk så feilfritt. Konserten, som vokalist Thoresen har omtalt som et stort høydepunkt i bandets karriere, har siden blitt nominert til Beste event i årets Gullruten, og en DVD med bonusmateriale er like rundt hjørnet.

– Svart får blant svarte får

Selv om menigmann trolig vil klassifisere Dimmu Borgir som litt utenom det vanlige, finnes det murringer i metal-miljøet om at bandet er blitt for kommersielt.

– Det er litt artig at vi klarer det, vi har alltid sett på oss selv som det svarte fåret innenfor et miljø av svarte får. Kopperud ler, og fortsetter:

– Band som gjør noe først og er framgangsrike vil alltid få pes. Så hvis folk synes vi er kommers og flashy og samtidig mener at Iron Maiden ikke er det – vel, det faller på sin egen urimelighet.

Les hele saken i RA-puls, mai 2012.