Livskraft som levebrød

Publisert i Næring på Jæren, mai 2012.

Foto: Linn Carin Dirdal

På et lite kontor i første etasje på Forum Jæren på Bryne sitter ernæringsfysiolog og personlig trener Helene Lerbrekk og gynger på en stor turkis gummiball.

– Alle bedrifter skulle hatt en slik en, smiler hun lurt, og refererer til det som har blitt hennes nye kontorstol.

– Pilatesballen gjør at jeg er mer bevisst på sittestillingen min. Så vugger jeg gjerne litt fram og tilbake med jevne mellomrom, og får på den måten strukket ryggen, sier Lerbrekk og demonstrerer.

 

Ikke at 26-åringen bak Livskraft AS tilbringer så mye tid foran skrivepulten. Store deler av arbeidsdagen befinner hun seg sammen med kunder i treningsstudioet CrossFit Centrum som ligger vegg i vegg.

– De som kommer til meg er opptatt av riktig trening og at de bruker tiden på en effektiv måte slik at de ser resultater. Noen vil opp i vekt, noen vil ned, noen vil bli sterkere. Jeg kartlegger folk i forhold til livsstil, kosthold og trening, sier Lerbrekk, som også jobber målrettet mot bedrifter.

Skreddersyr bedriftspakker

Gjennom Livskraft AS tilbyr hun behovsbestemte basispakker som inneholder alt fra kostholdsveiledning, felles trening, kroppsanalyse og foredrag.

Både Aarbakke og Bryne Fotballklubb står på kundelisten. Lerbrekk lærer ansatte og spillere hva de bør spise, og måler dem på maskinen som står plassert i et hjørne på kontoret hennes – en InBody 720 som hun bruker til å kartlegge hver enkelts fettprosent, muskelmasse og kroppsvæske. Ved hjelp av analyseapparatet skreddersyr hun trenings- og kostholdsopplegg og gir hver enkelt realistiske mål å jobbe mot.

– Målemaskinen er populær hos bedrifter. Folk liker å sammenligne seg med noe, se endringer. Tall gir mening, det blir mer konkret, sier Lerbrekk, som startet for seg selv etter endt utdannelse i 2009. Hun forteller at hun opplever økt interesse fra bedrifter som ønsker å investere i ansatte sin helse.

– Mer bøy og tøy på jobb

– Det er forholdsvis nytt for bedrifter å satse på dette, de er jo ikke pålagt det på lik linje med HMS. Men bedrifter i dag tilrettelegger i større grad for trening gjennom for eksempel å tilby medlemskap i treningssentre. Det gir de ansatte overskudd, bedre mental helse og gjør at folk holder seg friske, forklarer Lerbrekk, som synes alle bedrifter burde sette av tid til bøy-og-tøy øvelser for de ansatte et par ganger i uken.

– En slags sosial luftepause. Forskning viser at man blir mer effektiv etter litt avkobling. I stedet for å havne innom Facebook er det bedre å gjøre noen enkle øvelser. Trening trenger ikke vare lenge, det er bedre å være effektiv i 15 minutter enn ueffektiv i 60 minutter, forklarer Lerbrekk, og sier hun har lagt merke til at folk i høyhuset er flinke til å benytte seg av trappene.

– Jeg er sikker på at de som har tatt trappene siden de flyttet inn merker en forandring, sier hun, og forklarer at spontan trim av denne typen er viktig.

Opptatt av forebygging

Når det gjelder kosthold er Lerbrekk mer opptatt av sammensetting en kutting.

– Man bør ikke kutte noe helt, men heller tenke på hvordan man setter sammen maten og porsjonsstørrelsen. Sukker og hvitt mel er noe vi alle er enige om ikke er bra å ha for mye av. Det er viktig å gjøre endringer man kan holde over tid, sier Lerbrekk og sender med tre viktige nøkkelord på veien:

– Regelmessighet, planlegging og prioritering.

Lerbrekk sine sunnhetstips:

Frokost: Spis en god frokost rik på proteiner, langsomme karbohydrater og fiber, for eksempel havregrøt med linfrø og frukt, eller cottage cheese med bær og nøtter. Kosttilskudd i form av tran er også en god proteinkilde.

Tren: Jeg er tilhenger av å trene om morningen. Tren en effektiv økt på 30-60 minutter  minimum tre ganger i uken,  med kombinasjon av styrke og kondisjon.

Lunsj: Grønnsaker er bra, og proteiner i form av egg, skinke, reker eller kylling. Gode fettkilder er avokado og nøtter. Spis gjerne en grov brødskive ved siden av.

Råtips: Jeg spiser ofte en Skyr når jeg kjenner energien begynner å dale mot slutten av dagen, den er rik på proteiner. Kjenner du behov for litt snacks mellom måltidene, spis en liten neve nøtter, cherrytomater, sukkererter, gulrøtter eller andre ting du lett kan få kjøpt i butikken.