Lover fullblods metal på nytt album

Publisert i Rogalands Avis 29. mai 2012.

I vinter fant Purified in Blood ut at de ville lage et nytt album. Etter intense måneder med øving, riffsnekring og innspilling, kommer tredjeplaten ”Flight of a Dying Sun” ut i juni. En kort, men målrettet prosess ifølge bandet.

– På den forrige platen brukte vi mye tid på å eksperimentere, denne gangen visste vi hvor vi ville, sier gitarist Tommy Svela, og forklarer at coveret var klart før albumet i det hele tatt var påbegynt.

Han skuler på frokosten til trommis Anders Mosness. Urtete. Yoghurt med mysli og frukt. Svela bestiller det siste, mens Mosness forteller at han kommer rett fra et forfriskende morgenbad på Gamlingen.

Friskuser i forandring

– Vi er et friskusband, smiler han, og signaliserer på den måten at noen av fordommene som gjerne følger metalsjangeren må legges til side i møte med bandet fra Hommersåk. Også når det gjelder musikken.

– Det finnes mye samlebåndsmetall, poengterer Svela.

– Vi er mer frigjorte. At det skulle være slik er noe vi bestemte oss for på forhånd, sier han, og forklarer at det er viktig for bandet å ikke stagnere.

De forteller at hovedforskjellen mellom ”Flight of a Dying Sun” og bandets to tidligere albumutgivelser er at publikum nå får servert Purified anno 2011/12. Det, og at de kun har én vokalist. Glenn Cato Rasmussen forlot bandet i 2010, og Hallgeir Skretting Enoksen er dermed alene om å skjære gjennom tunge riff og trommebulder.

– Hallgeir løser oppgaven kjempebra, sier Svela.

– Stemmen hans har utviklet seg, den har fått mer dynamikk. Han høres ut som tre vokalister i en.

Umulig å høre seg lei

Rasmussen lurer likevel i kulissene, og er med på ett av sporene. Det samme er vokalist Erlend Hjelvik fra Kvelertak, som gjør en gjesteopptreden på singelen ”Mot Grav” som kom i april – en riffdusj som på popvis er over etter tre minutter og 10 sekunder.

– Den er kort, og er kanskje den som mest sannsynlig vil nå hjem til folk, sier Svela, som likevel er sikker på at resten av platen også vil bli godt mottatt av publikum. Han har hørt mye på den selv, og mener han burde vært lei av den nå hvis det var grunn til det.

I tillegg til gjestevokal, har bandet også med seg Ådne Sæverud på orgel, Kjetil Møster på saksofon, Jens Borge på kontrabass, og strupesanger Albert Kuvezin.

– Det er viktig med nye impulser for utvikling i en sjanger hvor det kanskje ikke er så normalt. Saksofon på metal gir et nytt lydbilde, sier Mosness.

Tilbake til rå metal

De innrømmer at det har vært intenst å lage en plate på kun få måneder. Ifølge Svela krevde det effektive løsninger for å korte ned en prosess som vanligvis tar mye lengre tid – enkelte med noe skolegårdsaktig preg.

– Den som drar og gauler høyest får viljen sin, gliser han.

Da platen skulle spilles inn, dro bandet til Danmark i to uker for å gjenforenes med Jacob Bredahl, produsent på debutplaten ”Reaper of Souls” fra 2006.

– Vi følte vi skulle tilbake, forklarer Mosness.

– Nå skulle vi kjøre fullblods metall, legger Svela til, og forteller at det er metalmesteren Tue Madsen som har mikset platen.

Om liv og død

Det visuelle har tatovør og kunstner Jondix Mahashakti tatt seg av. Coveret til ”Flight of a Dying Sun” er intrikat og oser av symbolikk: en hodeskalle balanserer på en trekant som igjen står på et stort øye. Alt overses av et alienlignende hode langs en bakgrunn av skyer og noe som ligner på flammer. Hva forteller innpakningen?

– Det er litt individuelt, sier Svela.

– Det er en tatovør vi liker som har laget det, så vi visste at det han kom med ble kult uansett. Han har tatt utgangspunkt i tekstene og tolket dem på sin egen måte.

– Det handler om liv etter døden, det er energi som går videre, forklarer Mosness.

Gir ut på ny label

Oppfølgeren til ”Under Black Skies” fra 2010 markerer ikke bare et mer modent musikalsk kapittel, bandet har nettopp signert med det norske plateselskapet Indie Recordings som blant annet har Enslaved, Nekromantheon og Shining under vingene. Purified liker at de nå er på en norsk label med et stort og riktig nettverk for deres musikk.

– Å få være sammen med Enslaved er en bra pakke, smiler en tydelig fornøyd Mosness.

Platen slippes 1.juni i Norge, 15. juni i resten av Europa, og utgis både digitalt, på CD og vinyl. Bandet håper å kunne spille så mye som mulig i forbindelse med utgivelsen, og gleder seg blant annet til å opptre på årets Rått og Råde festival. Selv om hovedfokus er på platelansering, ymter Mosness frampå at han godt kunne tenke seg å ha februar som årlig innspillingsmåned. Svela nikker.

– Å lage ting er bra.

Gode tider

Frokosten er spist opp, intervjuet er ferdig. Er det noe de vil legge til? Mosness, som jobber med å komme til bunns i urteteen, ser opp med et tilfreds smil.

– Vi er glade.

– Ja, glade for å være ferdige med å sitte i en grotte, flirer Svela.