Offensiv bygging på tradisjonstro grunnmur

Publisert i Næring på Jæren, juni 2012.

Til å være en entreprenørbedrift med en årlig omsetning på 300 millioner kroner, kunne det kanskje være naturlig å se for seg en stor kontorbygning med sentral beliggenhet. Kanskje en heis eller to. I stedet finner vi daglig leder for Jærentreprenør, Hans Kristian Aasland, i en liten, grå brakkelignende bygning på Varhaug.

Han har ledet bedriften i fire og et halvt år, og er selv medeier sammen med en håndfull andre ansatte. Totalt arbeider cirka 70 mann i bedriften, og i administrasjonen i Opstadveien sitter cirka 16 stykk.

Viktigere enn lokalene er det at arbeidet som blir utført imponerer. Det, og at basen er nettopp her, ifølge Aasland.

– Tuftet på jærske tradisjoner

– Vi får rekruttert folk i lokalmiljøet. Enten det er forskalingssnekkere eller i ledelse, så leter vi lokalt. Man kan komme på jobb til en stor bedrift på Varhaug i stedet for å måtte stå i kø på vei til Forus eller Stavanger.

I tillegg er det praktisk å dele lokaler med Jærmester, som er en av Jærentreprenørs mange underleverandører. Hå Element, som bedriften også er medeier i, ligger i bygget bak.

Aasland forteller om en kunde fra Stavanger som lurte på om han måtte ta inn på hotell da han ble invitert til Varhaug.  Han ler.

– Det var med glimt i øyet, men det er lettere å dra fra Varhaug til Stavanger enn andre veien. Vi er en bedrift tuftet på jærske tradisjoner, men det betyr ikke at vi er trauste og sitter med lua i hånda. Vi skal være offensive.

Offensiv strategi

Jærentreprenør har i dag Stavanger- og Jærregionen som hovedmarked, og den offensive strategien som Aasland flere ganger refererer til, består blant annet av hyppige kundebesøk og  jevnlige møter med byggherrer og eiendomsbesittere. Siden han inntok sjefsstolen, har han jobbet målrettet med å gi grunderbedriften mer struktur, økt kvalitet og effektivitet.

Bedriften, som ble etablert i 1983, er i dag totalleverandør og spesialist på betongarbeid. På et totalprosjekt har de alt fra syv til 20 underleverandører.

Med flere boligprosjekter og oppdrag  for blant annet Avinor, Tine og IVAR, er det ingen som tvinner tomler på Varhaug. Aasland forteller at pakken de utførte i forbindelse med Tines nye meieri var på 80-90 millioner kroner. Oppdraget for IVAR på Forus hadde opprinnelig en pris på 10 millioner kroner, men ble utvidet og er nå oppe i 60 millioner.

Til tross for store oppdrag, er det likevel viktig for Aasland å aldri havne på latsiden.

– Det er mange som kommer til oss, men uansett om vi har nok av arbeid skal vi være offensive hele veien, ikke bare når det er krise. Det er mulighet for vekst. Vår ambisjon er kontrollert og lønnsom vekst.

Viktig med trygge arbeidsplasser

For å sørge for at det skjer, er det viktig å skape trygge arbeidsplasser, understreker han.

– ’En stødig samarbeidspartner’ er noe vi har brukt en stund nå. Vi skal være dyktige, stødige. De som er på kontoret er ledere. En prosjektleder kan sitte på prosjekter til 75-100 millioner kroner, så det er store greier det er snakk om. Vi har ledertrening, bygger kompetanse og engasjement, sier Aasland, og forteller at han også har fått positive tilbakemeldinger på måten bedriften ivaretar arbeidere i feltet.

– Hvordan motiverer du de ansatte?

– Vi har bedriftsmøter og kjører strategisamlinger hvert halvår hvor vi har det sosialt og diskuterer faglige utfordringer. Det skaper engasjement. Det er press i regionen både på næringsbygg og boligbygg. Det er viktig for oss å gjøre det skikkelig, viktig at pris ikke løper løpsk. Vi må lage pakker som er gjennomførbare.

– Har ansattes eierskap i bedriften noe å si i forhold til innsats og dedikasjon?

– Jeg tror ikke det. Vi er fire som eier stort, og 3-4 stykk utenom det. Her er du først og fremst ansatt. Mitt engasjement er at vi gjør en god jobb for selskapet. Jeg skal ikke ha privilegier fordi jeg er eier. Vi må skape engasjement, finne gode prosjekter, tjene penger.

Og ikke minst, påpeker han, lære av arbeidet de utfører. Aasland forteller at Jærentreprenør har et eget detaljarkiv, et slags ’best i test’ for bygningsdetaljer. For at bedriften skal være i utvikling, er det viktig å stadig bli bedre på sitt felt.

Viktig med god planlegging

– Utvikling må vi ha, og det er alltid områder å forbedre seg på. Vi har over tid jobbet med et detaljarkiv over bygningsdetaljer, og er dermed med og påvirker hvilke løsninger som velges. Hvordan en skal sette inn en dør på best måte for eksempel. Kvalitetssikring kan være en fin perm eller noe man faktisk bruker, sier Aasland, og forteller at de går gjennom og analyserer utførte prosjekter fire ganger i året.

Målet er å alltid levere god kvalitet på tiden. Og det er Jærentreprenør flinke til, ifølge Aasland. Formelen er enkel:

– Gjør vi en god jobb i forkant, er det ikke noe å klage på.