Topp trender til skolestart

Publisert i Næring på Jæren, august 2012.

Nytt skoleår betyr økt aktivitet for landets mange bokhandlere. Vi tok turen til Norli på M44 på Bryne for å finne ut hva skolebarn både vil ha og kan få til skolestart i 2012.

– Åå, alle disse tingene frister!

Synniva Orre Mæland ser på den lilla skolesekken, det matchende pennalet og den rosa drikkeflasken som ligger på et bord i bokbutikken på Bryne. Sammen med kompis Tor Eirik Bø har hun fått i oppdrag å vise fram årets skolestartsmote.

Hun kaster en kosekanin opp i luften. Vi får vite at han heter Spretten, at han er ”veldig flink til å ta salto,” og at han definitivt må få være med på bilde. Han er jo tross alt skolebamsen.

Butikksjef for Norli og mormor til Synniva, Margrethe Øgård Orre, kler på Tor Eirik en sort sekk med Super Mario motiv, barnebarnet får en lignende, bare i lilla og med Pet Shop figurer på. De to modellene shower litt for fotografen før de etterpå slapper av med hver sin slush. Begge skal til høsten begynne i andre klasse på Horpestad Skole.

”In” med lilla

Synniva er ikke alene om å synes at den lilla sekken frister, den er nemlig veldig in blant jentene i år, ifølge Øgård Orre. Tiden da man kjøpte en skinnsekk som var brun, rød eller svart og varte skolegangen ut, er for lengst henlagt til nostalgi. Hos Norli er det ergonomiske Beckmann som gjelder, med solide polstringer, remmer og lommer, samt reflekser og blinkende lys til mørke morgener.

De minste skolesekkene koster 499 kroner, og de aller fleste kjøper også pennal med flere rom i samme serie til 250 kroner. Det er klare kjønnsinndelinger på design for de yngste, med stjerner, hjerter og figurer fra Pet Shop til jenter, Super Mario, fotball og dinosaurer til gutter.

Blått går godt – også til jenter

Med Beckmannsekkene følger det også med eget regntrekk. Det er neongult så barna skal være godt synlige i trafikken på grå regnværsdager. Fra bak disken skyter butikkmedarbeider Maria T Hinna inn at de som kjenner været på Jæren vet at det får man fort behov for. Hun forklarer at sekkmoten forandrer seg når barna kommer i tredje og fjerde klasse, og at designen da blir mer kjønnsnøytral, noe som gjør at jenter gjerne også kjøper blå sekk. De større kjøper også ofte gymbag i samme serie.

Ifølge Øgård Orre selger Norli mest sekker og pennaler til skolestart, men kunder plukker som regel med seg kalkulatorer, bokbind, visker og annet småutstyr i matchende farger i tillegg. Hun viser fram en blyant med fotballmotiv som har viskelærkjerne i stedet for bly som et eksempel på noe som er nytt av året, og forklarer at det er Manchester United og Liverpool-effekter som gjelder for gutter fra fjerde klasse og oppover.

Drikkeflasker populært

Drikkeflasker er også en bestseller til skolestart, forteller hun. Contigo flaskene kommer i farger som matcher resten av skolestartassortimentet, og butikksjefen forteller at de yngste gjerne benytter den minste størrelsen til dager med uteskole o.l.

Bortsett fra Tor Eirik, da. Han pleier nemlig å bli veldig tørst, og synes det passer bedre at han viser fram en litt større versjon. Og det kan han – flaskene kommer nemlig i tre utgaver, og varierer i pris fra 169 – 199 kroner avhengig av størrelse.

Øgård Orre forklarer at selv om drikkeflaskene er populære til skolestart egner de seg året rundt og til alle aldre. Hun viser entusiastisk hvordan de største har plass til bankkort og bilnøkkel, forteller at de er maskinvaskbare og pottetette, og at hun alltid fyller opp en med vann til å ha med seg i bilen når hun skal på hytten.

– Det jeg liker anbefaler jeg, og da selger jeg det som regel lettere også, sier hun, og viser fram en annen personlig favoritt: Lyra fargeblyanter til 20 kroner per stykk.

Tips: dekortape til blyanter

– Det er Mercedesen blant farger, smiler hun, og understreker at man gjerne må betale litt ekstra for kvalitet. Hun har et tips for å unngå at barna mister de dyrebare blyantene, og viser fram ulike farger dekortape som lett gjør at man kan merke blyantene med navn. Hun passer også på å få med at Norli har tilbud på Lyra fargeblyanter fram mot skolestart, hvor man kan få med seg tre til prisen av to.

I løpet av den lille halvtimen vi er inne på Norli, har Hinna solgt både skolesekk og pennal. Øgård Orre forklarer at kunder kjøper ustyr til førsteklassinger allerede fra påske og frem til skolestart, og at kjeden ser en klar økning i omsetning fra mai og utover sommeren hvert år. Når det gjelder førsteklassingene, har hun lagt merke til at det oftest er mormor eller farmor som kommer for å kjøpe sekk til barnebarna.

– Du vet, de koster jo litt, smiler hun lurt.