Intervju: Shahzad Rana

Forsidesak i Næring på Jæren 02/2014.

NPJ 2_2014– Vi kan ikke fordra når folk er uenige…

… men det ligger mye innovasjon i friksjon, sier Shahzad Rana, multigründer og teknologidirektør i Microsoft Norge.

– Har Næring på Jæren egne journalister her ute i provinsen? Hvilke andre blader skriver du for? Klarer man overleve som skrivende frilanser? Hvor lenge har du bodd i Oslo? Vil du ha kaffe?

Det er Shahzad Rana (46) som stiller spørsmålene. På et møterom i Microsoft Norges hovedkvarter på Lysaker har programvaregigantens teknologidirektør sparket i gang intervjuet som skulle handle om ham – multigründeren, innovatøren, TV-kjendisen, høyremannen, rogalendingen og firebarnsfaren – ved å selv innta journalistrollen.

– Men nok om meg, jeg er jo her for å stille deg spørsmål.

– Ja, men ser du ikke, dette handler jo nettopp om det du er her for å prate om – innovasjon dreier seg mye om å ikke akseptere oppleste og vedtatte sannheter. Innovasjon er å gå andre veier enn det folk forventer at du skal. Du for eksempel, har valgt bort åtte til fire-livet, du går mot strømmen.

– Sier du at jeg er en innovatør?

– Ja, på mange måter er du det. Du velger bort det etablerte og mener selv du gjør det bedre ved å gå din egen vei, bort fra normen og til noe eget.

Undertegnede tar velvillig imot tittelen og registrerer at Rana nettopp har demonstrert noe han ofte gjør; snur situasjoner på hodet, rister på det kjente for å se om det muligens faller ut noen nye tanker.

Diskuterer mot seg selv

– Når jeg diskuterer med kompiser blir de av og til litt sinte på meg, de skjønner ikke hvilket standpunkt jeg egentlig har. Jeg synes nemlig det er kjempegøy å skifte mening i diskusjoner, teste mine egne motargumenter. Småschizofreni kalles det, hehe. Det er en måte å teste ut det jeg står for – hvis jeg selv ikke tror på argumentene mine klarer jeg heller ikke overbevise andre.

Han smiler. Egentlig er han i pappapermisjon, men han klør for mye i fingrene til å gå hjemme tre måneder i strekk, sier han. Barnehagen blir redningen når kontoret kaller.

Valgte magefølelsen

Mange kjenner ham kanskje fra TV-skjermen og programmer som Skaperen på TV2 og Teenage Boss på NRK, hvor Rana har gitt råd og veiledning til spirende gründere og tenåringer som skal ta økonomisk styring over husholdningen. Selv var han 23 da han stod ved det avgjørende veiskillet.

– Jeg hadde i utgangspunktet sagt ja til å være utviklingssjef for Une Amundsen i  SuperOffice. Dagen før jeg skulle begynne i jobben satt jeg på hybelen min og tenkte at hvis jeg skal gjøre noe med livet mitt må jeg gjøre det nå. Jeg hadde tre valg: Gå tilbake til studiene, få meg en okay jobb i SuperOffice, eller gjøre noe jeg hadde lyst, noe jeg brant for.

Med studielån, hybel og kun seg selv og tenke på konkluderte han med at fallhøyden var lik null. Han leide seg et kontorlokale på 100m2 (”alle anstendige folk må jo ha en arbeidsplass!”), og satte seg ned i det tomme rommet for å pønske ut hva han skulle fylle det med. Kort tid senere hadde han 50 ansatte i sitt eget programvare- og konsulentfirma basert på Windows-teknologi.

Shahzad Rana. Foto: Linn Carin Dirdal

Shahzad Rana. Foto: Linn Carin Dirdal

… når fillene fyker

– Vi ønsket å gjøre ting på en annen måte. Det er når du får satt sammen et team med uenigheter, når fillene fyker, det er i det spenningsfeltet at du kan innovere.

– Vi er vel ikke akkurat kjent for å omfavne friksjon her til lands?

– Nei, her i Norge er vi helt motsatt. Vi kan ikke fordra når folk er uenige. Det dummeste man gjør, og det ser en i altfor stor grad i næringslivet, er at man ansetter likesinnede, jobber med likesinnede, trives best med likesinnede. Jeg mener at man skulle jobbet mye mer med folk som skaper litt friksjon, og mindre med dem som gjør oss komfortable.

– Små og store bør jobbe sammen

Rana er opptatt av samarbeid, og mener at de store gigantene har mye å hente hos små bedrifter.

– Hvis du ser på offentlig sektor som en stor innkjøper kan du telle de som stikker av med de store kontraktene innenfor teknologi på én hånd. Samtidig har over 90% av bedriftene som er registrert i Brønnøysund under 19 ansatte. Det finnes en jungel av små, innovative, fantastisk kreative miljøer, som kunne ha vært med å bidratt til å modernisere offentlig sektor, men som aldri kommer i posisjon til å gjøre det.

Ifølge Rana må regjeringen på banen og legge til rette for at de små miljøene kan jobbe sammen med de store. På den måten vil de få erfaring, og de kan være med å utvikle systemer som igjen kan eksporteres.

– Du kan bruke det offentlig sektor uansett trenger og strukturere det på en annen måte, så får du både modernisering, næringsutvikling og eksportmuligheter.

– Må satse internasjonalt

Eksport er et nøkkelord. Ifølge Rana er vi i Norge altfor redde for å tenke utenfor landegrensene.

– Vi er veldig norskfokuserte, det er ytterst få som tenker internasjonalt. Jeg mener vi har et kjempepotensial internasjonalt hvis vi hadde klart å få inn riktig kompetanse, mange av produktene tåler absolutt internasjonal eksponering.

Kompetanse er et annet ord han vender tilbake til, og flere ganger understreker han viktigheten av å kjenne egne begrensninger. Den som har ideen er ikke nødvendigvis den beste til å ta den videre, mener Rana.

– En innovativ idé klekkes gjerne ut av et individ, men realiseres sjelden av samme person. Her i Norge har vi nok en tanke om at vi skal klare å ta hele spennvidden, og da blir vi veldig høye på oss selv. Vi har et dårlig klima på skikkelig bra samarbeid. Jeg tror det er viktig å kunne se sine begrensninger og la andre være med å gjøre ting bedre.

Vil overføre oljemodellen

Han trekker frem oppbyggingen av Rogaland som oljeregion som et godt eksempel på hvordan man skaper en bærekraftig utvikling.

– Vi kommer jo begge fra en region som har hatt en fantastisk vekst, hvor de har brukt modeller som har fungert. De hadde olje, men ingen kompetanse. De hentet inn ekstern kompetanse og bygget opp en region og en offshorenæring langs hele Rogaland, som fikk en internasjonalisering det ble lagt politisk til rette for. Hvis vi kunne brukt samme modellen innenfor andre domener tror jeg vi kunne hatt en stor suksessrate.

Spent på Ernas orkester

Den nye regjeringen med Erna Solberg i spissen har løftet frem innovasjon som et satsningsområde. Rana er enig med partifellen sin, men understreker at det er også de fleste andre politiske partier. En annen ting er å faktisk legge til rette for nyskaping.

– Innovasjon er et misbrukt begrep. Myndighetene er veldig for at alt skal innoveres, men innovasjon er ikke en lysbryter du bare slår på. Skal det innoveres inkluderer det en kostnad og tilretteleggelse for å sette i gang arbeidet. Enten du hører til Høyre eller Arbeiderpartiet så tror jeg ingen er uenige i at noe må gjøres. Men det skorter på handlingskraften.

– Blir det mer handling med ny regjering?

– Det vet jeg ikke, det vil tiden vise. Vi har hørt flere av tonene før, spørsmålet er bare om dagens regjering klarer sette sammen orkesteret og få musikk ut av det.

Skrevet av Linn Carin Dirdal.